הכל אודות אופטימיזציה לאתר
כדי להצליח לקדם אתר אל ראש תוצאות החיפוש של כלל מנועי החיפוש וגוגל בראשם, יש לערוך קידום אתרים איכותי ומקצועי – את כללי האופטימיזציה והפרמטרים בהם צריך לעמוד קובעים מנועי החיפוש וגם הם נגזרת של מה קורה בשוק.
השימוש במונח "אופטימיזציה לאתר", נהוג בעיקר בתחום קידום אתרים אך חשוב להבחין כי אופטימיזציה יכולה לבוא בחשבון גם בכל הקשור לחוויית המשתמש.
כדי להבין מעט את מערך קידום האתרים בכלל ואת כל הקשור לאופטימיזציה בפרט, בחרנו לכתוב מאמר זה.
כך עובדים מנועי החיפוש
קידום אורגני מאפשר למנוע החיפוש לחשוף אתר ספציפי בהתאם למילות החיפוש אותן הקליד הגולש בתיבת החיפוש (שאילתה).
האתרים, בתוצאות החיפוש הראשונות הם אתרים רלוונטיים ואיכותיים יותר מיתר האתרים במתחרים בתחום או כאלו שעוברים קידום אתרים.
מהצד של מנועי החיפוש – על קצה המזלג אפשר לומר שמנועי חיפוש עובדים על פי אלגוריתם מורכב – השמועה מספרת כי מעט מאוד אנשים על פני כדור הארץ יודעים כיצד עובד האלגוריתם במלואו, כך שכל מה שאנחנו יודעים, זה את מה שבוחרים מנועי החיפוש לחשוף בפנינו וגם ממה שקורה הלכה למעשה.
אותו אלגוריתם שולח "עכבישים" אל אתרי האינטרנט השונים, והעכבישים "אוספים" נתונים שמשמשים את מנוע החיפוש לדרג את האתר ובהתאם להציג אותו בתוצאות החיפוש בהתאם לשיקולים שלו, למה שקורה מבחינת הסביבה ובהתאם לדירוג שהוא קיבל.
מהצד של הגולש – מהרגע בו מקליד הגולש "שאילתה" (את מילות החיפוש שלו), ידרג האלגוריתם את סך האתרים הקיימים במאגר ותוך פחות משנייה אחת, תוצג רשימת אתרים בסדר יורד וזה אומר: האתר הראשון אותו יציג האלגוריתם, הוא שיתאים לצרכי הגולש ובסדר יורד יוצגו אתרים אחד אחרי השני בסדר רלוונטיות יורד.
** חשוב לשים לב שאנחנו מדברים על תוצאות אורגניות ולא על התוצאות העליונות ביותר שהן מודעות ממומנות המסומנות כמודעה.
מהצד של בעלי האתרים – מרבית בעלי האתרים מבקשים ויש לומר "נלחמים", על המקומות הראשונים בתוצאות החיפוש. תוצאות החיפוש הראשונות, מאפשרות חשיפה רחבה יותר ומגדילות את הסיכוי של בעל האתר לקבל יותר ויותר גולשים (לקוחות פוטנציאלים), שעתידים להפוך ללקוחות בפועל.
כדי להגיע אל ראש תוצאות החיפוש, חשוב (ואפשר לומר חייב) לבצע קידום אורגני הכולל סט פעולות ספציפיות, שהוגדרו על ידי מנועי החיפוש וידועות כגורמות לטיפוס בתוצאות החיפוש.
חשוב שתזכרו כי ככל שהאתר המקודם איכותי יותר, כך הסיכוי שהוא יופיע בראש מעלה תוצאות החיפוש הוא גדול יותר.
במעמד זה חשוב להוסיף כי, ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, כך האופטימיזציה של האתר משלבת באופן בלתי נמנע אופטימיזציה של חווית המשתמש ולראייה, מאז החלו רבים לגלוש באמצעות הסמארטפון והטאבלט, החלו מנועי החיפוש לדרג אתרים אשר התאימו עצמם לגלישה בנייד, במקומות גבוהים יותר בתוצאות החיפוש.
למעשה, את כל המדידות מבצעת גוגל על גרסאות האתרים הניידים.
השמועה, שמנועי החיפוש מדרגים בתוצאות גבוהות יותר אתרים שמתאימים עצמם לגלישה בניידים, התפשטה כאש בשדה האינטרנט, ועל כן בעלי אתרים רבים מקפידים לבצע אופטימיזציה לגלישה בניידים (אופטימיזציה של חווית המשתמש) דהיינו, אתר בעל עיצוב רספונסיבי או לחילופין בניית אתר ייעודי לגלישה דרך ניידים, מקודמים יותר מאתרים שלא הקפידו לבצע התאמה.
כיצד מבצעים אופטימיזציה
בין אם אתם מבצעים קידום אתרים באופן עצמאי ובין אם חברה או בעל מקצוע פרטי מבצע עבורכם את תהליך קידום האתרים, חשוב שתבינו את התהליך וזאת כדי שתצליחו לעקוב אחר המתבצע ו/או תצליחו לבצע את התהליך בעצמכם.
האופטימיזציה היא שמאפשרת למנועי החיפוש לדרג כל אתר ולהציג אותו במקום הראוי לו בהתאמה מלאה לאיכותו ולציות לכללי האופטימיזציה, כפי שמכתיבים אותם מנועי החיפוש עצמם.
בחלק הבא נציג לכם מספר דוגמאות הכלולות בתהליך האופטימיזציה. חשוב לזכור ולהבין כי האלגוריתם של מנוע החיפוש עובר שינויים על בסיס קבוע, כך שהפרמטרים יכולים להשתנות מידי תקופה – פרמטרים מסוימים יכולים להפוך ללא רלוונטיים, אל מול כניסה של פרמטרים חדשים ועל כן חשוב להתעדכן בשינויים על בסיס קבוע ומתמשך אחרת הקידום יהפוך ללא מקצועי ו/או מושלם.
התוכן באתר האינטרנט
"התוכן הוא המלך" הוא מושג נדוש בו משתמשים יומם כליל בכל הקשור לקידום אתרים. בין אם אתם בוחרים לעשות קידום אתרים ובין אם, מדובר בפרמטר, שנחשב לחשוב ביותר בכל אתר. ככל שהתוכן יהיה איכותי יותר, כך סביר שהאתר על סך מרכיביו, יהיה איכותי יותר ויקודם על ידי מנועי החיפוש לעיתים עד לתוצאות החיפוש הראשונות.
מנועי החיפוש מעדיפים אתרים, שבוחרים להציג תוכן בעל ערך משמעותי לגולשים, ערך מוסף שגורם לגולש ללמוד דבר או שניים ולא סתם בליל מילים שנכתב רק כדי לסמן וי.
סוד האופטימיזציה מעבר לאיכות התוכן והערך המוסף בו, הוא שילוב נכון וטבעי של מילות מפתח לאורך הטקסט.
ככל שיתווספו מילות המפתח בצורה טבעית יותר ולא באופן מוגזם, כך האופטימיזציה תהיה טובה יותר וחווית המשתמש מצד אחד לא תפגע ומהצד השני מנועי החיפוש ידעו להעריך אותה, שימו לב כי אופטימיזציה בתוכן, חשוב לעשות לא רק בטקסטים אלא גם בתכנים שאינם טקסטואליים ובין היתר תחת תמונות תחת סרטונים וכיוצא בזאת, באמצעות תגיות מטא ו/או תיאורים ו/או שמות קבצים.
עדכון תוכן, גם לאחר שהזנתם את התוכן, חשוב לדאוג לעדכן אותו כל הזמן. תוכן שאינו רלוונטי ראוי ויוסר.
אגב, עדכון תוכן מהווה סיבה מצויינת לסריקה מחדש וזה רבותיי, דבר שאתם רוצים במהלך קידום אתרים.
תגיות מטא – אלו הן תגיות שמטמיעים בקוד של כל אחד מעמודי האינטרנט דהיינו האתר.
על פי רוב, התגיות מוצבות בחלק העליון של הדף – ב- Header. תגיות המטא המפורסמות ביותר הן ה – Title וה- Description (על פי רוב הכותרת והתיאור אותם גוגל יציג בתוצאות החיפוש.
ה- META Title היא הכותרת הראשית של העמוד ולרוב יוצג המטא טייטל בלשונית הדפדפן ולעיתים (לא תמיד) בכותרת של תוצאות החיפוש של גוגל.
הכותרת של הטייטל לא תופיע מעל 65 תווים ומינימום 60 וחשוב שלא לכתוב את הכותרת בצורה קידומית אך כן להניע באמצעותה לפעולה.
ה- META Description – משלים את הכותרת ומספק מעט יותר מידע אודות התוכן כך שהגולש, יצליח להבין לקראת מה הוא הולך ומה ייחשף בפניו לאחר שיקליק על תוצאת החיפוש. למרות שתכתבו את הדיסקריפשיין, חשוב לדעת כי גוגל "יכול" לבחור שלא להשתמש בתיאור שכתבתם ומנגד לבחור את התיאור בעצמו, כך שיאפיין בדיוק מרבי את הטקסט.
גוגל הצהירו לא פעם ולא פעמיים כי לתגיות אלו אין קשר ישיר על הקידום (SEO) אך זכרו כי הטקסט שתכתבו הוא שיגרום לגולש להיכנס או לאו אל הדף המתבקש.
אורכו של הטקסט תלוי בכותרת ובתוכן אותו אתם מבקשים להעביר לגולש וכך כותרת, שתשולב בה מילה כמו "מדריך" או "איך", סביר שתוביל למאמר ארוך ומעמיק אשר מספק לגולש מידע מקיף אודות החיפוש אותו ביצע. באם הכותרת תהייה "כמה עולה", סביר שהחיפוש הוא אחר מספר ולא בליל מילים שנועדו לקידום בלבד.
במילים אחרות, אתם צריכים להפעיל שיקול דעת ולא רק לכתוב על מנת לכתוב אלא להיפך, תראו כל הזמן את טובת הגולש מול העיניים שלכם ובעיקר במהלך הכתיבה – אל תעמיסו עליו מידע ברגע בו הוא לא זקוק לו ומאידך הרחיבו את הטקסט במקרים בהם הגולש צמא לידע.
המגמה כיום מבחינת אורכו של הטקסט גורסת כי טקסט צריך להיות מעל 400 מילים אך גם לזה יש "כללים" כאלו ואחרים ולכן נמליץ לכתוב את מה שצריך ובאופן נכון ואיכותי.
כותרות וכותרות משנה
תפקיד הכותרות וכותרות המשנה, הוא להעניק לגולש מושג אודות הבא בטקסט שלפניו, פעמים רבות יקרא הגולש את הכותרת ויבחר להמשיך הלאה אל הטקסט או האתר הבא ומאידך יכולה הכותרת להיות מסקרנת ונקודתית, כך שהוא ימשיך לקרוא את יתר הטקסט בהתאמה לצורך ולרצון שלו.
שימו לב שאתם כותבים כותרת שמאפיינת את תוכן הטקסט, אחרת הגולש יתאכזב (שהתוכן אינו תואם את הכותרת) וכתוצאה מכך הוא יאבד בכם ובאתרכם אמון וסביר שלא יחזור לבקר באתרכם וחבל.
נתון שחשוב לדעת הוא שנטישת עמוד הנחיתה הוא לא אקט שאתם רוצים מכיוון שמבחינת גוגל מדובר בתוכן לא איכותי או עמוד לא איכותי ולכן הוא עתיד להיפגע באם תתרחש נטישה גבוהה על העמוד.
מעבר לגולש ולא פחות חשוב מכך, גם מנועי החיפוש מתייחסים באופן מוקפד לכותרות ולכותרות המשנה, שנועדו כאמור להעניק מושג אודות התוכן וסדר הדברים בו.
כל עוד אנו מדברים על קידום אתרים ואופטימיזציה, כדאי לדעת כי קיימים 6 סוגים שונים של כותרות ועל מנת שמנועי החיפוש יבינו על מה מדובר, חשוב לעשות בהם שימוש נכון ומקצועי והרי סוגי הכותרות:
- H1 – תגית שעתידה להופיע בפעם אחת בלבד בכל עמוד ועל פי רוב היא תהיה הכותרת הראשית של המאמר, במרבית ועל פי רוב, בכל התבניות המוכרות לבניית אתרים (לרבות וורדפרס), הכותרת הראשית תוגדר כברירת מחדל. כשאתם מתחילים לסדר את הכותרות באתר, ומן הסתם מתחילים עם כותרת ה- H1, שימו לב כי אין כותרת כזו לא בלוגו ולא בכל אזור אחר באתר אלא בכותרת הראשית בלבד.
- H2 – כותרת זו משמשת על פי רוב ככותרת משנה ומטרתה לחלק את הטקסט לתתי נושאים בהתאמה, כותרות המשנה מצליחות לעשות סדר במאמר ומאפשרות לגולש להתמקד בנושאים (בתתי הנושאים) שמעניינים אותו.
- H3 – כותרת זו מסייעת לכותרת הקודמת לפרק את הטקסט לעוד נושאים על מנת לחדד יותר את נושאי הטקסט כך שלכל תת כותרת יכולות להיות תת כותרות משלה.
· כותרות H4 , H5 , ו- H6 הן כותרות פחות נפוצות ומרבית בעלי האתר ומקדמי האתרים לא משתמשים בהם באופן קבוע אלא לעיתים רחוקות ונדירות מאוד.
כותרות אלו משמשות ככותרות לרכיבים מגוונים באתר, בין היתר מתן שמות כמו "מאמרים אחרונים", "מאמרים נפוצים" , כותרות בתפריטי הצד וכיוצא בזאת.
זה הזמן לציין כי לא פעם ולא פעמיים מוצגות הכותרות בתוצאות החיפוש ועל כן נכון לכתוב אותן בצורה ברורה ולהפוך אותן לאטרקטיביות ומסקרנות, כדי שהגולש הממוצע שנחשף לתוצאה, יבחר להקליק עליה ולהיכנס אל תוך האתר.
דעו כי גוגל חותך באופן רנדומאלי כותרות ארוכות ולכן חשוב להקפיד לכתוב כותרות קצרות, כדי שהן יופיעו בשלמותן ולא ייקטעו באמצע (לרוב כדאי לכתוב כותרת בין 35 תווים ועד 65 תווים).
עשו שימוש נבון ומאוזן בכותרות, אל תפריזו ואל תתקמצנו. כל עוד יש מקום לכותרת, הציבו אחת.
קישורים וחשיבותם
קישורים הוא תחום בפני עצמו (לא בשונה מפרמטרים אחרים) בו נכון להשקיע ככל הניתן, ישנם קישורים אשר מובילים את הגולש מרחבי הרשת אל תוך אתר ספציפי והם נקראים קישורים חיצוניים – קישורים אלו חשובים לתהליך הקידום ומאידך ישנם קישורים בתוך האתר אשר מובילים את הגולש מדף אחד באתר לדף אחר בהתאם להקשר ושמם הוא קישורים פנימיים – קישורים אלו תורמים לאופטימיזציה.
אחד הדברים החשובים בקישורים הוא להקפיד שהם יהיו איכותיים (הן ברמת האתר שמפנה אל האתר המקודם והן באשר לקישורים המפנים אל אתר איכותי חיצוני או באופן פנימי).
מנועי החיפוש, מחפשים למצוא קישורים יוצאים מאתרים איכותיים, רציניים ואמינים (אתרים הנחשבים לאתרים סמכותיים) ובכך לשפר את הדירוגים של האתרים המקודמים מהם ואליהם מובילים קישורים.
קישורים פנימיים חייבים להיות במינון מדויק ובמילים אחרות לא נכון להפציץ אתר בקישורים ולא נכון להמעיט יתר על המידה את הקישורים הפנימיים.
כאשר בונים מערך קישורים פנימיים חשוב מאוד להקפיד לא ליצור לולאות אינסופיות של קישורים וחשוב לא פחות מכך לדאוג שהקישורים לא יובילו לשגיאות לרבות 404. שגיאות עתידות להוריד את דירוג האתר וחבל.
אפשר לומר ורצוי שכל עמוד חשוב יזכה לקישורים פנימיים וחיצוניים המפנים אליו. רמת האיזון חשובה גם בכמות וגם בטקסט האנקור הלחיץ. גוונו את האנקור טקסט שלכם ככל האפשר.
מהירות אתר
ככל שמהירות האתר גבוהה יותר, כך האופטימיזציה טובה יותר ולאתר סיכויים גבוהים יותר להיות מקודם אל עבר התוצאות הראשונות של מנועי החיפוש.
אתר איטי, גורם לגולש לחוויית גלישה לא נעימה ומרבית מהפעמים הוא יבחר שלא להמתין לטעינת האתר והוא יצא מהאתר לחפש מקור מידע אחר אשר טוען את בקשותיהם במהירות האפשרית.
מנועי החיפוש וגוגל בראשם, מחפשים להציג לגולשים בתוצאות החיפוש אתרים שנטענים במהירות ולראייה הרשת החברתית הגדולה בעולם פייסבוק ומנוע החיפוש הגדול בעולם גוגל, הודיעו קבל עם ועדה כי הם מעדיפים אתרים שמותאמים למובייל בתוצאות חיפוש ממכשירים ניידים.
הפרמטרים שמשפיעים משמעותית על מהירות האתר ומוגדרים כחלק בלתי נפרד מהאופטימיזציה, הוא המיקום הפיזי של השרת בו בחרתם לאחסן את אתרכם, הגודל של קבצי המדיה שעל האתר לטעון, והקוד הטכני באמצעותו נבנה האתר.
כך אם האתר אותו אתם מתפעלים מוגדר לקהל יעד בישראל, רצוי לאחסן אותו על שרת בישראל ואם קהל היעד הוא בארה"ב רצוי לאחסן אותו בארה"ב וכן הלאה. על הקוד הטכני, שבונה את האתר צריך להיות מינימליסטי ככל האפשר וכיוצא בזאת.
בואו נפרט מעט אודות האחסון: הבחירה בחברת האחסון בה תמקמו את אתרכם היא חשובה עד מאוד וקריטית לקביעת מהירות האתר.
בבואכם לבחור חברת אחסון, חשוב שתיקחו בחשבון את הפרמטרים הבאים: כאמור את המיקום הפיזי של השרתים – האם הם ממוקמים בארץ או בחו"ל, את זמן התגובה של השרת, את איכות החומרה בחוות השרתים, את השירות ואת זמינות בעלי החברה במעמד תקלות כאלו ואחרות, את אמינות החברה ואת המוניטין כמובן.
בדקו כמה זמן קיימת החברה והאם ישנם המלצות אודותיה ברשת ובקרב הקולגות איתם אתם עובדים. כדי להיות בטוחים בבחירה שלכם, בדקו האם החברה מעניקה תקופת ניסיון – ישנן חברות רבות שבוחרות לשווק עצמם ולהעניק ללקוחותיהם החדשים תקופת ניסיון בת 30 יום, נצלו זאת ותמנעו מרכישת חתול בשק נחשים. התעכבו על סוג השרת ונסו להימנע משרת אחסון שיתופי.
כפתורי שיתוף
פרמטר נוסף וחשוב עד מאוד ליצירת תוכן איכותי הוא האפשרות להפיץ אותו לעיני רבים ולאפשר לו להגיע למחוזות שלא חלמתם עליהם.
את התוכן אתם כותבים טוב אך היש מי שיקרא אותו? תוכן טוב ככל שיהיה, אם הוא לא יגיע לעיניים הנכונות אין בו טעם ועל כן, לאחר שהתאמצתם והקדשתם את מלוא תשומת הלב לכתיבה, זה הזמן להשקיע את המאמצים בהפצה שלו. ערוץ ההפצה היעיל ביותר נכון לשנת 2018 להוציא את מנועי החיפוש, הוא הרשתות החברתיות.
כחלק בלתי נפרד מפעולות הקידום, נכון, וחשוב להפעיל ולעדכן בתכנים את ערוצי הסושייל שלכם ושל בית העסק שלכם.
חשוב לא פחות מכך, לדאוג שלגולשים הממוצעים באתרכם יהיה קל עד מאוד לשתף את התכנים שלכם על ידי כפתורי שיתוף ובין היתר כפתור של פייסבוק, טוויטר, גוגל, לינקדין וכיוצא בזאת, בהתאמה לבית העסק שלכם ולרשתות אותן אתם מפעילים ומתחזקים. נסו לגרום לגולשים ולקוראים שלכם לשתף את התוכן ולהפוך אותו לויראלי.
שימוש במדיה עשירה ומגוונת
כאמור, תוכן לא מסתכם בטקסט בלבד, אלא חשוב להוסיף לו מדיה נרחבת ככל האפשר ובין היתר תמונות, סרטונים, מצגות, כלים נלווים (לרבות מחשבון משכנתא וכיוצא בזאת) בהתאמה לתוכן, פורומים, קהילות, ואינפוגרפיקה. כל הפרמטרים הללו, יסייעו לכם להעשיר את התוכן אותו אתם מזינים באתר שלכם כך שהוא יהיה מעניין יותר ופעמים רבות אינטראקטיבי יותר.
הוספת מאפיינים מעבר לטקסטואליות, מסייעת לכם להגדיל משמעותית את חווית המשתמש, כך שתוך זמן קצר גוגל ידע גם הוא לזהות זאת ולהעניק לכם נקודות זכות ולקדם אתכם אל עבר ראש תוצאות החיפוש.
מבנה ה- URL
ה- URL (Uniform Resource Locator), היא הכתובת המייצגת עמוד ספציפי באינטרנט. לכתובת זו משקל בתהליך הקידום (SEO) ועל כן חשוב להקפיד על מספר אלמנטים לא מבוטלים והם: חשוב להקפיד שה – URL יהיה ידידותי, שלא יהיה ארוך מידי, שיכלול את נושא העמוד, את מילות המפתח כך שאפשר יהיה להבין את התוכן הצפוי, שלא יכיל תווים לא קשורים ומוזרים, וכמובן שלא יהיה גנרי מידי כמו למשל השם :"עמוד 1".
ההמלצה של גוגל היא לכתוב את ה- URL באותה השפה שבה כתוב האתר, אך מרבית בעלי האתרים ומקדמי אתרים משתמשים בשפה האנגלית כשמדובר בהגדרת ה- URL ומשום שגוגל יודע לתרגם זאת באופן מידי ולכן אין עם כך בעיה.
לסיכום
אופטימיזציה של האתר כוללת פעולות מגוונות במטרה אחת ברורה ומוגדרת והיא לייעל את האתר ולהתאים אותו לאלגוריתמים של מנועי החיפוש השונים בכלל ושל מנוע החיפוש גוגל בפרט.
אופטימיזציה מקצועית ומדויקת עתידה לשפר את מיקום האתר בתוצאות החיפוש המוצגות לגולשים. כל מי שיש ברשותו אתר אינטרנט, חשוב שישקיע בתהליך האופטימיזציה וזאת על מנת לחשוף את האתר בפני כמה שיותר גולשים ולהפוך אותו מעוד אתר ברשת האינטרנט לאתר מעניין, מסקרן ובעל עוקבים וגולשים רבים ככל האפשר.